Descriere
Polenul de albine este polenul vegetal adunat de albinele de miere. Când acestea vizitează o floare pentru a colecta nectarul, ele colectează și particule de polen, pe care le depozitează pe picioarele din spate. Pentru albine polenul servește ca sursă de hrană datorită valorii sale nutritive excelente, fiind o sursă deosebit de bogată de proteine și aminoacizi esențiali.
Punguţele galbene pe care le vedem pe picioarele din spate ale albinelor sau praful galben pe care îl putem observa pe vârful nasului după ce mirosim o floare sunt de fapt particule de polen. Diferite specii de plante au polen cu aspect diferit. Ca atare, polenul poate avea formă neregulată, rotundă, alungită, înțepată etc. Greutatea și dimensiunea pot diferi foarte mult, dar particulele sunt extrem de mici. Culorile pot varia de la galben deschis la portocaliu, roșiatic, maro, violet și negru.
Polenul de albine este un produs apicol cu o valoare nutritivă bună și un potențial terapeutic impresionant. Se remarcă ca o sursă de nutrienți esențiali și neesențiali, antioxidanți și o varietate de alte elemente biologice active, cu valoare terapeutică. Din punct de vedere nutrițional, polenul de albine este un produs natural și un supliment alimentar cu proprietăți antioxidante, antibacteriene, antibiotice, antiinflamatorii și de stimulare a sistemului imunitar. Este consumat pentru efectul său de întărire a organismului și a sistemului imunitar, pentru ameliorarea problemelor cardiovasculare, pentru eficiența în inversarea deficiențelor nutriționale şi pentru detoxifiere.
Beneficiile pentru sănătate ale polenului de albine
Studiile prezintă polenul de albine ca un supliment alimentar cu o varietate de efecte benefice asupra sănătății.
Polenul de albine este bogat în vitamine esențiale și minerale dietetice, aminoacizi, acizi grași, dar și carbohidrați, antioxidanți și o gamă largă de alte elemente biodisponibile cu valoare nutritivă. Conține vitamina C, D, E și provitamina A sub formă de antioxidanți carotenoizi, vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B9 și biotină sau vitamina B8), potasiu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, calciu, zinc, cupru, seleniu, mangan și siliciu. Luat ca un supliment alimentar, polenul de albine are un efect general de întărire asupra organismului, sprijinindu-ne pentru efort fizic și intelectual, ajutându-ne să combatem oboseala și să facem mai bine față efectelor secundare ale stresului.
Profilul său nutritiv dens și variat face ca polenul de albine să fie o sursă de hrănire cu efect energizant și acțiune tonică. Este utilizat ca terapie naturală complementară pentru a inversa deficiențele nutriționale, pentru a crește vitalitatea, rezistența la efort fizic și pentru a îmbunătăți recuperarea în urma bolii. Există cazuri de polen de albine utilizat cu succes pentru întărirea organismului în timpul chimioterapiei.
Mierea își datorează proprietățile antimicrobiene parțial conținutului său de polen. Studiile au arătat că polenul are proprietăți antibacteriene și antibiotice puternice şi de aceea este utilizt pentru tratarea diverselor infecții respiratorii, cutanate sau alte infecții. Polenul de albine este eficient împotriva tulpinilor rezistente la antibiotice ale bacteriilor precum Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus etc.
Unul dintre motivele care stau la baza eficienței polenului de albine în vindecarea rănilor și arsurilor este acțiunea antiinflamatoare a polenului. Polenul de albine conține acizi grași esențiali și antioxidanți (acizi fenolici și flavonoizi) cu o acțiune antiinflamatoare superioară care recomandă utilizarea sa pentru vindecarea rănilor, bolilor hepatice și reumatice precum artrita și alte afecțiuni inflamatorii.
Polenul de albine luat ca supliment alimentar este cunoscut pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol și lipide din sânge, ca urmare a conținutului de acizi grași nesaturați și fitosteroli sănătoși (elemente vegetale similare cu colesterolul, care concurează cu acesta pentru absorbția în intestine). Există rapoarte despre persoane care iau suplimente de polen de albine și se confruntă cu un nivel mai scăzut al colesterolului și al trigliceridelor. Cercetările sugerează că poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cheagurilor de sânge și este potențial util pentru ateroscleroză.
Polenul de albine este bogat în antioxidanți puternici precum flavonoidele și acizii fenolici, în special quercetina, acidul clorogenic, dar și carotenoidele pigmentate precum beta-carotenul. Antioxidanţii scutesc radicalii liberi nocivi și previn deteriorarea celulelor care pot provoca cancer. Consumul de polen de albine poate preveni formarea de tumorilor.
În ciuda gamei sale largi de beneficii potențiale pentru sănătate, consumul de polen de albine poate provoca reacții alergice severe. Dacă sunteți alergic la polenul plantelor, este mai bine să evitați consumul de polen de albine, miere sau orice altceva care poate conține polen, deoarece poate declanșa o reacție alergică gravă și chiar anafilaxie.